🔵 Poligrafia cardio-respiratorie și diagnosticarea apneei în somn
Poate vă întrebați ce ar trebui să știți în cazul în care mergeți la o consultație medicală pentru a vedea dacă aveți apnee în somn și medicul vă recomandă să faceți poligrafie cardio-respiratorie pentru a pune un diagnostic de certitudine.
Poligrafia cardio-respiratorie, poligrafia respiratorie sau poligrafia respiratorie nocturnă sunt diverse denumiri sub care veți întâlni această investigație.
După caz, poligrafia respiratorie se poate efectua atât în ambulator la clinici private sau spitale de stat, cât și la domiciliu.
Poligrafia respiratorie se folosește pentru a diagnostica o serie de tulburări respiratorii în timpul somnului, cea mai comună fiind apneea în somn.
🔵 Apneea în somn este un sindrom responsabil de:
- apariția oboselii și a somnolenței de peste zi,
- scăderea performantelor profesionale,
- creșterea riscului de accidente rutiere prin ațipirea la volan,
- tulburări de memorie și concentrare,
- cefalee matinală (dureri de cap dimineața)
🔵 Apneea în somn netratată se poate asocia cu:
- creșterea valorilor tensiunii arteriale,
- cresterea nivelului glicemiei,
- cresterea riscului de aritmii cardiace,
- cresterea riscului de accidente vasculare cerebrale,
- reducerea funcției cognitive,
- scăderea atenției și a performanțelor profesionale.
🔵 Ce se întâmplă de fapt în timpul acestei proceduri de poligrafie respiratorie?
Pacientul doarme cu un dispozitiv denumit poligraf, care este aproximativ de dimensiunea unui telefon, și care înregistrează pe tot parcursul somnului următorii parametri:
- fluxul aerian nazal
- sforăitul
- nivelul oxigenului în sânge
- poziția corpului și mișcările toraco-abdominale
- pulsul
Prin analiza de către medicul specialist a informațiilor obținute în urma înregistrării de către poligraf, acesta poate observa existența, severitatea și tipul apneilor și hipopneilor și poate stabili planul de tratament.
🔵 Ce recomandări sunt utile pacienților în cazul poligrafiei respiratorii?
Atunci când medicul vă recomandă această investigație, este necesar să respectați anumite recomandări pentru ca înregistrarea să fie concludentă pentru diagnosticul apneei în somn:
- evitați să consumați alcool, cafea, ceai negru, ciocolată, băuturi energizante după masă de prânz din ziua respectivă.
- culcați-vă la aceeași oră obișnuită din fiecare seară.
- dormiți cel puțin 4-5 ore în noaptea rrespectivă pentru ca poligrafia să fie relevantă.
- dacă faceți procedura la domiciliu, nu vă schimbați camera de dormit.
- încercați sa nu dormiți pe parcursul zilei după prânz.
- spuneți medicului toate tratamentele pe care le aveți pentru alte afecțiuni.
- de preferat este să nu aveți ojă pe unghii, în caz contrar pulsoximetrul va arăta valori eronate.
🔵 Ce se întâmplă în noaptea de înregistrare cu poligraful
Atunci când mergeți la consultație, medicul vă va explica în ce constă procedura și ce ar trebui să faceți dvs.
Personalul medical autorizat vă va monta dispozitivul – poligraful pentru înregistrarea în timpul somnului.
În cazul în care veți face procedura la domiciliu, veți fi instruit de către cadrele medicale cum să vă conectați aparatul înainte de culcare.
Seara, la ora programată, poligraful va porni singur automat și va înregistra toți parametrii necesari în timp ce dvs dormiți.
Dimineața, poligraful se va opri automat și dvs îl veți pune la locul lui în geanta accesorie.
Poligraful va fi montat la corpul dvs cu 2 centuri speciale din material elastic. Aceste centuri au sensori speciali pentru înregistrare și de aceea ele vor fi trecute în jurul toracelui și abdomenului pentru a vă monitoriza mișcările corpului în timpul somnului.
Vi se va monta un senzor pe deget ce va înregistra nivelul de oxigen din sânge și pulsul.
Canula nazală va sesiza fluxul de aer la nivelul nasului.
În timpul nopții cu înregistrarea, încercați pe cât posibil să dormiți normal, să nu faceți mișcări bruște sau să vă agitați excesiv.
🔵 Interpretarea poligrafiei de către medicul specialist cu competență în somnologie
Când vă veți întoarce cu poligraful la medicul specialist, acesta va face analiza informațiilor obținute din raportul poligrafului.
Medicul specialist cu competență în somnologie va observa toate evenimentele care s-au înregistrat în noaptea respectivă în care ați dormit cu poligraful.
Medicul este singurul care va evalua existența, severitatea și tipul apneilor și hipopneilor și va stabili un plan de tratament.
🔵 Pe scurt, ce înseamnă terapie CPAP, dacă medicul vă recomandă
În cazul în care aveți apnee în somn medicul vă poate recomanda ca metoda de tratament, terapia CPAP cu un dispozitiv CPAP/AutoCPAP/BiPAP, în funcție de gradul de severitate al bolii.
Aparatul CPAP este un dispozitiv medical care menține o presiune pozitivă continuă în căile respiratorii pe timpul somnului (prin intermediul unui furtun conectat la o măscă nazală, pillow sau oro-nazală).
Determinarea nivelului de presiune necesară pentru fiecare pacient se stabilește doar de către medic.
Pacientul va urma apoi la domiciliu terapia CPAP recomandată.
Pacientul va reveni la control medical periodic pentru ca medicul să evalueze complianța și aderența la tratamentul CPAP. Sau pentru a ajusta parametrii de presiune sau setările de confort CPAP, dacă va fi cazul.
Pentru a înțelege ce este un aparat CPAP și cum funcționează vă recomandăm să citiți articolul și să puneți toate întrebările necesare reprezentantului nostru care vine la domiciliu și vă instruiește și vă setează aparatul CPAP pe presiunile recomandate de către medic.
În perioada de început a terapiei CPAP, nu uitați că aveți la dispoziție atât în varianta online cât și printată de STARTER KIT – Ghidul pentru pacienții cu apnee în somn. Îl puteți descărca online sau îl puteți solicita la reprezentanții VitalAire.
Întotdeauna merită să ne amintim că, dacă există terapii care ne pot îmbunătăți viața de zi cu zi, este bine să știm de ele și să le facem în condiții de confort și siguranță.
Informațiile din prezentul articol sunt cu caracter pur informativ și face parte din Campania „SĂNĂTATEA SOMNULUI”. Nu se dorește a fi exhaustiv și nu înlocuiește o consultație sau un diagnostic medical. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să mergeți la medic.
Campania „SĂNĂTATEA SOMNULUI”, o campanie susținută de VitalAire România împreună cu medicii specialiști, prin care se promovează educarea și conștientizarea sănătății somnului și se bazează pe faptul că fiecare dintre noi este unic și are necesități și dorințe specifice.
Informarea este cea mai sigură cale pentru menținerea sănătății noastre. Să aflăm din timp tot ceea ce este necesar pentru a acționa în cunoștință de cauză.