Incepeti terapia cu oxigen la domiciliu

Incepeti terapia cu oxigen la domiciliu

A respira este vital.

Terapia cu oxigen la domiciliu. Întotdeauna merită să ne amintim că, dacă există terapii care ne pot îmbunătăți viața de zi cu zi, este bine să profităm de ele.
Programul nostru de oxigenoterapie învață pacientul să se acomodeze cu dispozitivul medical (concentratorul de oxigen) și accesoriile pentru terapie potrivite, în funcție de nevoile clinice și de stilul de viață.

Ne asigurăm de continuitatea actului medical inițiat de către medicul Dvs, pentru ca să obțineți cele mai bune rezultate ale tratamentului.
Vă recomandăm să mergeți la medicul Dvs atunci când acesta vă cheamă la consultații și să ne actualizați cu setarile terapiei dacă acestea există.
Cel mai important, este vorba de sprijinul continuu pe care îl primiți de la VitalAire prin experiența oamenilor săi.

​Air Liquide VitalAire Romania vă poate ajuta să începeți tratamentul cu oxigen – oxigenoterapia.
​Medicul vă va confirma daca oxigenul din sange este scazut sau nu prin:

  • Schimbul de gaze din sange: O cantitate mica de sange este luata dintr-o artera (de obicei, la incheietura mainii). Acest test este foarte precis si masoara cantitatea de oxigen si dioxid de carbon din sangele dumneavoastra.
  • PulsOximetrie: Un dispozitiv montat pe deget – pulsoximetrul, estimeaza cat de mult oxigen este in sangele dumneavoastra. Acest test este simplu si fara durere. ​
Întelegerea prescripției/recomandării medicale de oxigenoterapie

Medicul Dvs vă recomandă o terapie cu oxigen care să vă ajute în afecțiunea pe care o aveți. Prescripția/ recomandarea dvs de oxigenoterapie are trei părți principale:

  1. Debitul este cantitatea de oxigen suplimentar de care corpul are nevoie. Medicul dvs. poate recomanda ca debitul de oxigen sa ramana constant sau sa se schimbe in functie de diferitele activitati, cum ar fi cand dormiti sau cand sunteti activi. Debitul dvs. este exprimat in litri pe minut (LPM)
  2. Durata utilizarii se refera la numarul de ore pe zi care trebuie utilizate pentru terapia cu oxigen. De obicei, se recomanda intre 16-24 ore de utilizare pe zi pentru BPOC
  3. Tipul de echipament, concentratorul de oxigen, pe care il utilizati va fi recomandat de catre medicul dumneavoastra pe baza prescriptiei medicale si ceea ce se potriveste stilului Dvs de viata.
    Medicul dumneavoastra vă va sfatui in legatura cu necesitatile de terapie cu oxigen si va putem ajuta cu o varietate de sisteme de alimentare cu oxigen, atat stationare cat si portabile.
Cum funcționează terapia cu oxigen la domiciliu? ​

Există două tipuri principale de echipamente de oxigen:

Concentratoarele de oxigen sunt dispozitive electrice care filtreaza aerul pentru a lasa doar oxigenul.
Concentratoarele de oxigen portabile pot functiona atât la sursă de curent cât și pe acumulatori.
Indiferent de sistemul pe care il utilizati, oxigenul este livrat in mod obisnuit la nas, prin tuburi moi din plastic (canule nazale). La concentratoarele de oxigen stationare se poate atasa un tub extensibil (furtun de perimetru), care va permite sa va deplasati pe distante scurte prin casa, in timp ce ramaneti conectat la sursa de oxigen.

Funcția de umidificare a oxigenului inspirat este realizată cu ajutorul bolului umidificator.
Bolul umidificator este un dispozitiv pentru un singur pacient. El este utilizat pentru a asigura umiditate suplimentară în tratamentul cu oxigen.

Aceste concentratoare de oxigen furnizeaza oxigenul suplimentar de care aveti nevoie pe tot parcursul zilei.

Cum pot obtine terapia cu oxigen?

Când aveți recomandarea medicală pentru oxigenoterapie, reprezentantii Air Liquide VitalAire România vă livrează gratuit concentratorul de oxigen de care aveți nevoie, fie că sunteți acasă, în spital, centru de îngrijire sau de asistență socială. Pentru că fiecare dintre noi este diferit, găsim întotdeauna un dispozitiv medical ca soluție personalizată pentru fiecare pacient – branduri de top în dispozitive pentru oxigenoterapie: CAIRE Medical, Drive DeVilbiss, Philips, și accesoriile necesare terapiei de la Salter Labs.

Livrarea, instalarea, instructajul de utilizare le vom face impreuna cu dvs.
Vom arăta dvs si familiei dvs cum sa utilizati echipamentul si va raspundem la toate intrebarile.
Scopul nostru este sa vă oferim serviciile necesare ca să intrați cât mai ușor în posesia concentratorului de oxigen, să vă ajutăm să înțelegeți cum funcționează și vă simtiti încrezători in terapia cu oxigen.

Ma poate ajuta Casa de Asigurari de Sanatate cu decontare in procurarea dispozitivului?

DA, dacă sunteți asigurat.

In functie de afectiunea dvs, medicul vă prescrie o recomandare medicala tip Anexa 39D, conform Normelor CNAS.
Casa de asigurări de Sănătate de care aparțineți vă va emite o Decizie de decontare în baza unui dosar alcatuit din:

  • copie dupa cartea de identitate,
  • recomandarea medicala in original – Anexa39D +/- documente medicale suplimentare
  • dovada de asigurat.

In functie de fiecare C.A.S. pot exista documente suplimentare necesare.

Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) de care apartineti, va elibera o Decizie de decontare pentru “APARAT PENTRU ADMINISTRARE CONTINUA CU OXIGEN”.
Echipa de reprezentanti VitalAire Romania va poate consilia pentru alcatuirea acestor dosare pentru CAS.
Decizia de la CAS pentru “APARAT PENTRU ADMINISTRARE CONTINUA CU OXIGEN” este valabila pe o perioada determinata de timp in functie de Casa de Asigurari de Sanatate de care apartineti. Vă recomandăm să verificați documentația pentru dosar la Casa de Asigurări de Sănătate de care aparțineți.
Imediat ce ati intrat in posesia acestei decizii sunati reprezentantul VitalAire cu care tineti de obicei legatura sau la departamentul nostru de call center 0757202040.
In baza acestei deciziei predate firmei si a taloanelor aferente beneficiati de decontare integrala din partea Casa de Asigurari de Sanatate.

Continuitatea deciziilor de decontare pentru “APARAT PENTRU ADMINISTRARE CONTINUA CU OXIGEN”

Pentru a beneficia constant de decontarea concentratorului de oxigen din partea Casa de Asigurari de Sanatate, in ultima luna a deciziei curente/actuale, programati-va din timp la medicul specialist pentru o noua recomandare medicala si un nou dosar catre C.A.S.
Va fi necesar sa obtineti o noua decizie de decontare pentru “APARAT PENTRU ADMINISTRARE CONTINUA CU OXIGEN” cu care sa veniti la Air Liquide VitalAire Romania.

Cum folosesc oxigenul in viata de zi cu zi?

Trebuie respectat imperativ tratamentul cu oxigen recomandat de medic pentru a obtine beneficiile necesare acestei terapii.
Fluxul de oxigen

  • este determinat de medicul dumneavoastra pe baza rezultatele gazelor din sange.
  • este adaptat nevoilor dvs. pentru a asigura eficienta si securitatea tratamentului.
  • nu trebuie schimbat fara consimtamantul medicului dumneavoastra.
  • daca aveti o terapie cu oxigen pe termen lung, fluxul de efort poate fi diferit de fluxul dvs de odihna.

Durata zilnica

  • medicul v-a prescris o durata terapie cu oxigen zilnic.
  • aceasta terapie cu oxigen va aduce beneficiile necesare in conditii corecte de utilizare. Integrarea terapiei cu oxigen in rutina zilnica nu numai ca va prelungi viata, ci o va imbunatati.

Sa nu va simtiti jenat de utilizarea in public la inceput. Sunt milioane de pacienti din lumea intreaga care folosesc acest tratament cu oxigen. Veti aprecia in curand beneficiile pe care le aduce aceasta oxigenoterapie.
Exista si sisteme portabile de oxigen, care sunt mici, usoare, discrete si va vor ajuta sa obtineti incredere atunci cand iesiti. (~ 2 kg).
Utilizarea oxigenului va va ajuta sa continuati sa faceti lucrurile de zi cu zi de care va bucurati.
In curand veti invata sa va adaptati la utilizarea echipamentelor de oxigen din locuinta dvs si, daca aveti o unitate portabila, veti putea calatori, incepand cu o scurta excursie si apoi progresati pana la perioade mai lungi, pe masura ce deveniti mai confortabil.

Reguli de securitate in oxigenoterapie – Terapia cu oxigen la domiciliu
  • Oxigenul accelereaza arderea oricarui material inflamabil. Exista cateva precautii de utilizare pentru a garanta securitatea.
  • Consultati instructiunile furnizate de reprezentantul nostru in timpul instalarii.
  • Pastrati intotdeauna concentratorul de oxigen in pozitie verticala.
  • Nu fumati in timpul utilizarii concentratorului, a tratamentului de oxigenoterapie.
  • Nu lubrifiati si nu aplicati grasime pe concentratorul de oxigen.
  • Nu așezati concentratorul in apropierea unei surse de caldura.
  • Nu purtati concentratorul portabil pe dedesubtul hainelor (paltoane, geci). Evitati fibre de imbracaminte sintetica.
Reguli de intretinere a bolului umidificator

Curatati bolul umidificator o data pe saptamana (apa cu sapun și clatire).
Schimbati apa în mod regulat (la fiecare 7 zile) din bolul umidificator (rezervorul de plastic). Apa folosita poate fi apa demineralizata, necalcaroasa.
Se evita astfel uscarea nasului si a gurii si eventualele complicatii care pot aparea din aceasta cauza: sangerarile nazale.

Atentionari speciale

Adresati-va medicului dumneavoastra daca:

  • apare agravarea dificultatilor de respiratie
  • cresterea frecventei respiratiei in timp ce stati jos
  • aveti congestie bronsica (tuse accentuata productiva)
  • observati aparitia cianozelor (culoare albastra a buzelor)
  • aveti febra sau edem (umflarea) picioarelor

Informațiile din prezentul articol „Terapia cu oxigen la domiciliu” sunt cu caracter pur informativ. Nu se dorește a fi exhaustiv și nu înlocuiește o consultație sau un diagnostic medical. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să mergeți la medic.

Calculator IMC

Indicele de masa corporala sau IMC este indicatorul oficial de calculare a greutatii corporale ideale, pentru o inaltime data. Indicele de masa corporala ajuta la stabilirea grupei de greutate in care se incadreaza o persoana, adica gradul de obezitate.

Indicele de masa corporala mai poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care o persoana trebuie sa le piarda sau sa le castige, pentru a ajunge la greutatea ideala conform inaltimii.

Greutatea în kg*
Înălțimea în cm*
Alege-ți genul*
Indicele este: 
Subponderal
Masa corporală este prea mică. Contactează-ți medicul pentru o consultație și pentru recomandări de analize și/sau modificarea dietei.
Masă corporală normală
Masa corporală este normală. Ține o dietă bogată în fructe și legume, alături de un program zilnic mișcare pentru a menține o formă bună.
Supraponderal
Masa corporală este prea mare. Fă-ți o consultație medicală sau revizuiește-ți stilul de viață
Obezitate (gradul I)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 1. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate (gradul II)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 2. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate morbidă
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate morbidă. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Este posibilă introducerea unui tratament farmaceutic. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Valorile IMC se raporteaza astfel:

18,49 sau mai putin – Subponderal

intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala

intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal

intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)

intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)

40,00 sau mai mult – Obezitate morbidă