“Apneea obstructivă de somn crește morbiditatea și mortalitatea cardiovasculară fiind recunoscută drept un factor de risc.
Tulburările de ritm cardiac sunt comune la pacienţii cu apnee obstructivă de somn. Prevalenţa reală și relevanţa lor clinică nu sunt încă pe deplin cunoscute.
Ce este Apneea obstructivă de somn?
Sindromul de apnee în somn de tip obstructiv (SASO) este o formă extremă de tulburare respiratorie legată de somn. Apneea obstructivă de somn se caracterizează prin episoade intermitente de obstrucţie completă sau parţială a căilor respiratorii superioare. Aceste episoade întrerup ventilaţia normală și etapele fiziologice ale somnului. Se asociază tipic cu sforăit și oboseală diurnă.
Cu ce boli se asociază Apneea obstructivă de somn?
Apneea obstructivă de somn are consecinţe cardiovasculare, pulmonare, neurologice și metabolice.
Se consideră în prezent că Apneea obstructivă de somn este o afecţiune sistemică strâns legată de obezitate.
Afectează 2% dintre femei și 4% dintre bărbaţi (cu vârsta între 30 și 65 de ani). Incidenţa este similară cu cea a diabetului zaharat de tip 1.
Apneea în somn de tip obstructiv are efecte acute și cronice asupra aparatului cardiovascular.
Hipoxemia sistemică și hipercapnia, presiunea negativă intratoracică exagerată și trezirile repetate din somn sunt mecanismele fiziopatologice predominante ce duc la efecte acute asupra aparatului cardiovascular.
Important de ştiut:
- Un număr de minim 5 episoade de apnee-hipopnee/oră de somn
- Trezirile frecvente
- Hipersomnolenţă și oboseală diurnă
- Tulburări de concentrare și memorie
Toate acestea pot pune un diagnostic de Sindrom de Apnee în Somn de tip Obstructiv.
În general pacienţii care suferă de AOS au simptome care trenează de luni sau ani de zile, mulţi dintre ei neconștientizând acest fapt.
Ce recomandă medicii specialiști?
Se recomandă identificarea precoce a factorilor de risc cardiovascular asociaţi cu apneea în somn de tip obstructiv, în special căutarea sistematică a valorilor tensionale crescute la pacienţii cu forme severe ale acestui sindrom mai ales dacă se asociază cu obezitate.”
Când ar fi bine să mergem la medic?
Faceți o programare la medic atunci când ați realizat că Dvs sau cineva din jur are simptome care se pot asocia cu Apneea obstructivă de somn.
Așadar, dacă partenera sau partenerul Dvs vă spun că sforăiți și că vi se întrerupe respirația în timpul somnului, nu mai stați pe gânduri. Asocierea acestor simptome cu o hipertensiune arterială, cu somnolența din timpul zilei și oboseală frecventă sunt semne clare să mergeți la medic.
Gândiți-vă la sănătatea Dvs! Amânarea vizitei la medic nu vă tratează. Și nici nu ameliorează nicio boală.
Este doar o noțiune de alegere și de timp. A fiecăruia dintre noi.
Pentru că sănătatea noastră este tot ce contează.
Și pentru că sănătatea are un cost.
Credem că trebuie să schimbăm modul în care ne pasă.
Iar schimbarea începe cu noi înșine.
Pentru ca să ne fie bine. Și să ne bucurăm de viață.
„Somnul tău. Confortul tău. Viața ta.”
Programul „SĂNĂTATEA SOMNULUI” VitalAire promovează educarea și conștientizarea sănătății somnului și se bazează pe faptul că fiecare dintre noi este unic și are necesități și dorințe specifice.
Sursa articolului: Romanian Journal of Cardiology, Vol. 22, No. 1, 2012, Tulburările de ritm cardiac asociate cu apneea obstructivă de somn – Cardiac arrhythmias related to the obstructive sleep apnea, Dr. Mariana Floria, Associate Professor la Universitatea de Medicina si Farmacie Gr T Popa Iași, medic primar in Cardiologie si Medicină Internă.
Informațiile din prezentul articol „Tulburările de ritm cardiac asociate cu apneea obstructivă de somn” sunt cu caracter pur informativ. Nu se dorește a fi exhaustiv și nu înlocuiește o consultație sau un diagnostic medical. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să mergeți la medic.