Tulburările de ritm cardiac asociate cu apneea obstructivă de somn

Tulburările de ritm cardiac asociate cu apneea obstructivă de somn

“Apneea obstructivă de somn crește morbiditatea și mortalitatea cardiovasculară fiind recunoscută drept un factor de risc.
Tulburările de ritm cardiac sunt comune la pacienţii cu apnee obstructivă de somn. Prevalenţa reală și relevanţa lor clinică nu sunt încă pe deplin cunoscute.

Ce este Apneea obstructivă de somn?

Apneea obstructivă de somn (AOS) este o formă extremă de tulburare respiratorie legată de somn. Apneea obstructivă de somn se caracterizează prin episoade intermitente de obstrucţie completă sau parţială a căilor respiratorii superioare. Aceste episoade întrerup ventilaţia normală și etapele fiziologice ale somnului. Se asociază tipic cu sforăit și oboseală diurnă.

Cu ce boli se asociază Apneea obstructivă de somn?

Apneea obstructivă de somn are consecinţe cardiovasculare, pulmonare, neurologice și metabolice.
Se consideră în prezent că Apneea obstructivă de somn este o afecţiune sistemică strâns legată de obezitate.
Afectează 2% dintre femei și 4% dintre bărbaţi (cu vârsta între 30 și 65 de ani). Incidenţa este similară cu cea a diabetului zaharat de tip 1.
AOS are efecte acute și cronice asupra aparatului cardiovascular.
Hipoxemia sistemică și hipercapnia, presiunea negativă intratoracică exagerată și trezirile repetate din somn sunt mecanismele fiziopatologice predominante ce duc la efecte acute asupra aparatului cardiovascular.

Important de ştiut:
  • Un număr de minim 5 episoade de apnee-hipopnee/oră de somn
  • Trezirile frecvente
  • Hipersomnolenţă și oboseală diurnă
  • Tulburări de concentrare și memorie

Toate acestea pot pune un diagnostic de Apnee obstructivă de somn AOS.

În general pacienţii care suferă de AOS au simptome care trenează de luni sau ani de zile, mulţi dintre ei neconștientizând acest fapt.

Ce recomandă medicii specialiști?

Se recomandă identificarea precoce a factorilor de risc cardiovascular asociaţi AOS, în special căutarea sistematică a valorilor tensionale crescute la pacienţii cu forme severe ale acestui sindrom mai ales dacă se asociază cu obezitate.”

Când ar fi bine să mergem la medic?

Faceți o programare la medic atunci când ați realizat că Dvs sau cineva din jur are simptome care se pot asocia cu Apneea obstructivă de somn.

Așadar, dacă partenera sau partenerul Dvs vă spun că sforăiți și că vi se întrerupe respirația în timpul somnului, nu mai stați pe gânduri. Asocierea acestor simptome cu o hipertensiune arterială, cu somnolența din timpul zilei și oboseală frecventă sunt semne clare să mergeți la medic.
Gândiți-vă la sănătatea Dvs! Amânarea vizitei la medic nu vă tratează. Și nici nu ameliorează nicio boală.
Este doar o noțiune de alegere și de timp. A fiecăruia dintre noi.

Sursa articolului: Romanian Journal of Cardiology, Vol. 22, No. 1, 2012, Tulburările de ritm cardiac asociate cu apneea obstructivă de somn – Cardiac arrhythmias related to the obstructive sleep apnea, Dr. Mariana Floria, Associate Professor la Universitatea de Medicina si Farmacie Gr T Popa Iași, medic primar in Cardiologie si Medicină Internă.