Diagnosticarea în timp util a Apneei in Somn este importantă pentru prevenirea complicațiilor. Medicul dumneavoastră vă poate trimite la o evaluare catre un laborator de somnologie pentru a face un test de somn.

​1. Programeaza-te acum la consultatie.

Stim ca timpul Dvs. este foarte limitat si foarte pretios si de aceea, pe aceasta cale vom incerca sa comunicam atat prin email cat si telefonic pentru a evita aglomeratia si cozile de la Laboratoarele de Somnologie.

Completati formularul de la sectiunea contact cu toate datele Dvs. si un reprezentant al nostru va va contacta in maxim 12 ore pentru a va face o programare la cel mai apropiat Laborator de Somnologie din zona Dvs..

​2. Consultatia medicala

In urma discutiilor cu medicul Somnolog si in urma examenului clinic, se va stabili daca sunteti suspect de Apnee in Somn.

Daca sunteti suspect de Apnee in Somn va trebui sa efectuati o diagnosticare completa a somnului Dvs. cu un aparat numit “poligraf” sau “polisomnograf”.

Diagnosticarea poate fi facuta in spital, intr-o clinica privata sau la domiciliul Dvs. (investigatia la domiciliul pacientului nu se face in toate zonele din tara).

​3. Diagnosticarea

Medicul Somnolog sau asistentul va va monta inainte de culcare dispozitivul de diagnosticare, care va inregistra calitatea somnului Dvs. inregistrand mai multi parametri:

– Fluxul nazal (respiratia Dvs. – sforaitul,apneea)

– Saturatia de oxigen (procentul de oxigen din sange)

– Pulsul (pulsul inimii)

– miscarile toracice si abdominale ( se masoara efortul respirator) …etc

Cand va treziti din somn, medicul Somnolog sau asistentul va va demonta dispozitivul si il va pregati pentru descarcarea datelor inregistrate.

​4. Descarcarea datelor si interpretarea lor

Dispozitivul de diagnosticare va fi descarcat in calculatorul medicului, iar acesta va face interpretarea datelor.

Medicul Somnolog va parcurge traseul noptii Diagnosticarii Dvs. la intervale destul de scurte si va observa in amanunt toate evenimentele care s-au produs in timpul somnului Dvs.

Dupa corectarea traseului de catre medic, aparatul va genera un raport pe intelesul tuturor , raport ce va fi printat si va arata negru pe alb daca suferiti sau nu de “Apnee in somn”.

STUDIU DE CAZ – RAPORT DEMONSTRATIV REAL

1. Pacientul POPESCU ION, nascut la 09.03.1945, avnd inaltimea de1.70 si o greutate de 115kg, a inceput inregistrarea studiului de somn la ora 23:00:03 si s-a finalizat la ora 06:00:02. Durata inregistrarii a fost de 06:59:59.

2. EVALUAREA RESPIRATORIE – retinem ca pacientul a dormit 7 ore !

Indicele AHI (indicele de Apnee/Hipopnee) pe ora este de 81.1 – asta inseamna ca pacientul a avut o medie de 81 de Apnei/Ora, adica intr-o ora pacientului i s-a oprit respiratia de 81 de ori minim 10 secunde.

Cea mai lunga Apnee pe timpul noptii a fost de 1 minut si 39 de secunde – in acest interval pacientul nu a respirat !!! Incercati ziua sa va tineti respiratia atat si vedeti daca puteti !!! Media totala a Apneilor/ora a fost de 33 de minute si 59 de secunde!!! – ganditi-va ca pacientul nu a respirat jumatate din timpul dormit, adica din 7 ore, 3 ore si jumatate a fost in Apnee!!!

3. EVALUAREA SATURATIEI DE OXIGEN – PROCENTUL DE OXIGEN DIN SANGE (normal este 97% – 98%)

–  Media saturatiei de oxigen a fost de 86%, iar cea mai joasa saturatie a ajuns la 50% !!!

–  Pulsul inimii a fost cel mai jos la 58 si cel mai sus la 182 !!! – Ganditi-va cum lucreaza inima pe timpul noptii in acest caz cand pulsul normal ar trebui sa fie undeva in jur de 70-80.

4. NUMARUL TOTAL DE APNEI PE DURATA INTREGII NOPTI  (oprire a respiratiei de minim 10 secunde)

–  Observam ca pacientul a avut peste 400 de apnei pe parcursul intregii nopti !