Apneea în somn nediagnosticată poate afecta sănătatea pe termen lung, și poate interfera cu alte comorbidități precum diabetul, insuficiența cardiacă congestivă și obezitatea.
Apneea în somn vă poate împiedica să intrați în fazele profunde și odihnitoare ale somnului și conduce la lipsa oxigenării creierului și oboseala inimii.
Două investigații pot diagnostica sindromul de apnee in somn: poligrafia și polisomnografia.
Diagnosticarea în timp util a Apneei în Somn este importantă pentru prevenirea complicațiilor. Medicul dumneavoastră vă poate trimite la o evaluare către un laborator de somnologie pentru a face un test de somn.
1. Completați CHESTIONARUL STOP BANG (testul de risc de apnee în somn) pentru a determina dacă aveți risc de apnee în somn.
În funcție de rezultatul Dvs la TESTUL DE RISC Stop Bang, puteți face o programare pentru a vă consulta medicul de familie la care sunteți în evidență, care vă poate evalua simptomele și vă poate trimite către un medic specialist cu competență în somnologie.
Puteți participa online la TESTUL DE RISC Stop Bang pentru apneea în somn. În funcție de rezultate, puteți solicita pe cineva din echipa noastră VitalAire să vă contacteze pentru a discuta pașii următori pentru a vă recomanda un medic specialist cu Competență în Somnologie din zona Dvs.
Dacă aveți tulburări ale somnului, medicul specialist cu competență în somnologie este singurul care vă poate pune un diagnostic de certitudine pentru sindromul de apnee în somn.
Medicul va fi cel care vă va recomanda ce teste sau analize să faceți și tot medicul este cel care vă va pune un diagnostic de certitudine și va elabora un plan de tratament, dacă acesta va considera că este necesar.
2. Medicii specialiști cu competență în somnologie
Medicii specialiști cu Atestat în Somnologie sunt cei care pot pune un diagnostic de certitudine pentru Sindromul de Apnee în Somn de tip Obstructiv (SASO) – medici din specialitățile de pneumologie, medicină internă, ORL, cardiologie, medicina muncii, neurologie, neurologie pediatrică, pediatrie.
Completati formularul de la sectiunea contact cu toate datele Dvs. sau sunați reprezentantul nostru din zona Dvs și vă va contacta pentru a vă da toate detaliile despre cel mai apropiate Laboratore de Somnologie din zona Dvs.
3. Mergeți la consultația medicală propriu-zisă
În urma discutiilor cu medicul specialist cu competență în Somnologie și în urma examenului clinic, medicul va stabili dacă sunteți suspect de Sindromul de Apnee în Somn.
Medicul vă va recomanda să faceți o poligrafie cardio-respiratorie cu un aparat numit “poligraf”.
Poligrafia cardio-respiratorie, poligrafia respiratorie sau poligrafia respiratorie nocturnă sunt diverse denumiri sub care veți întâlni această investigație.
După caz, poligrafia respiratorie se poate efectua atât în ambulator la clinici private sau spitale de stat, cât și la domiciliu.
Poligrafia respiratorie se folosește pentru a diagnostica o serie de tulburări respiratorii în timpul somnului, cea mai comună fiind apneea în somn.
Ce se întâmplă de fapt în timpul acestei proceduri de poligrafie respiratorie?
Pacientul doarme cu un dispozitiv denumit poligraf, care este aproximativ de dimensiunea unui telefon, și care înregistrează pe tot parcursul somnului următorii parametri:
- fluxul aerian nazal
- sforăitul
- nivelul oxigenului în sânge
- poziția corpului și mișcările toraco-abdominale
- pulsul
Prin analiza de către medicul specialist a informațiilor obținute în urma înregistrării de către poligraf, acesta poate observa existența, severitatea și tipul apneilor și hipopneilor și poate stabili planul de tratament.
4. Etapa de diagnostic și titrare
Etapa de diagnostic și titrare pentru terapia CPAP, este etapa în care un medic specialist cu Atestat în Somnologie stabilește tipul de Sindrom de Apnee în Somn: Obstructiv, Central sau Mixt și planul de tratament pentru fiecare pacient.
Pentru cei care vor face terapie CPAP medicul specialist este cel care va prescrie presiunile pentru terapia CPAP și va recomanda tipul de dispozitiv medical și de interfață – masca CPAP.
Cum se face diagnosticarea?
Sindromul de apnee în somn este recunoscut prin simptome nocturne și diurne.
Medicul specialist va evalua mai întâi clinic pacientul. Când suspiciunea clinică de sindrom de apnee în somn (SAS) este foarte mare, diagnosticul de certitudine poate fi stabilit cu ajutorul poligrafului sau polisomnografului.
Ce înseamnă titrare?
O titrare CPAP este o investigație care se face pe parcursul unei nopți de somn și este utilizată pentru a monitoriza și determina setările optime de presiune pentru tratamentul corespunzător fiecărui pacient cu apnee în somn.
Pentru titrarea CPAP poligraful sau polisomnograful (dispozitivul pentru diagnostic) se conectează cu aparatul CPAP sau AutoCPAP.
Prin titrarea CPAP medicul stabilește nivelul de presiune CPAP eficientă- presiunea minimă la care saturaţia arterială a oxigenului se menţine în limite normale.
Medicul specialist cu competenta in Somnologie sau asistentul acestuia va monteaza inainte de culcare dispozitivul de diagnosticare, care va inregistra calitatea somnului dvs. inregistrand mai multi parametri:
- Fluxul nazal (respiratia Dvs. – sforaitul, apneea)
- Saturatia de oxigen (procentul de oxigen din sange)
- Pulsul (pulsul inimii)
- Miscarile toracice si abdominale (se masoara efortul respirator) …etc
Dimineața, medicul sau asistentul vă va demonta dispozitivul și îl va pregăti pentru descărcarea datelor înregistrate.
5. Descarcarea datelor si interpretarea lor
Raportul din dispozitivul de diagnosticare va fi descarcat in calculatorul medicului, iar acesta va face interpretarea datelor.
Medicul specialist cu competenta in Somnologie va parcurge traseul noptii diagnosticarii dvs, la intervale destul de scurte si va observa in amanunt toate evenimentele care s-au produs in timpul somnului dvs.
Dupa analiza traseului de catre medic, aparatul va genera un raport bine structurat si simplu de urmarit, raport ce va fi printat si va arata cu certitudine daca suferiti sau nu de “Sindromul de Apnee in somn”.
6. Medicul specialist va recomanda tratametul potrivit pentru dvs
Dupa punerea diagnosticului de certitudine, medicul specialist va recomanda tipul de dispozitiv medical necesar pentru tratamentul dvs.
Daca alegeti sa folositi acest dispozitiv de la VitalAire, un reprezentant VitalAire din zona dvs va da toate detaliile legate de cum functioneaza, cum sa-l folositi, ce tip de masca este cea mai potrivita pentru dvs.
7. Respectati intru totul tratamentul indicat de medicul dvs
Aderenta dvs la tratament este cel mai important factor de care depinde rezultatul tratamentului.
Folositi dispozitivul CPAP recomandat pe toata perioada somnului pentru a avea rezultatele asteptate. Nu uitati ca doar de dvs depinde daca aveti rezultate sau nu. Mergeti la controlul medical atunci cand va cheama medicul si spuneti-I toate temerile sau nelamuririle pe care le aveti.
Daca aveti intrebari legate de folosirea dispozitivului, contactati reprezentantul zonal VitalAire si acesta va da toate detaliile necesare.
STUDIU DE CAZ – RAPORT DEMONSTRATIV REAL
1. Inregistrarea pacientului
Pacientul POPESCU ION, nascut la 09.03.1945, avand inaltimea de1.70 si o greutate de 115kg, a inceput inregistrarea studiului de somn la ora 23:00:03 si s-a finalizat la ora 06:00:02. Durata inregistrarii a fost de 06:59:59.

2. EVALUAREA RESPIRATORIE – retinem ca pacientul a dormit 7 ore !
Indicele AHI (indicele de Apnee/Hipopnee) pe ora este de 81.1 – asta inseamna ca pacientul a avut o medie de 81 de Apnei/Ora, adica intr-o ora pacientului i s-a oprit respiratia de 81 de ori, fiecare oprire fiind de minim 10 secunde.
Cea mai lunga Apnee pe timpul noptii a fost de 1 minut si 39 de secunde – in acest interval pacientul nu a respirat !!! Incercati ziua sa va tineti respiratia atat si vedeti daca puteti !!! Media totala a Apneilor/ora a fost de 33 de minute si 59 de secunde!!! – ganditi-va ca pacientul nu a respirat jumatate din timpul dormit, adica din 7 ore, 3 ore si jumatate a fost in Apnee!!!

3. EVALUAREA SATURATIEI DE OXIGEN – PROCENTUL DE OXIGEN DIN SANGE
(normal este 97% – 98%)
– Media saturatiei de oxigen a fost de 86%, iar cea mai joasa saturatie a ajuns la 50% !!!
– Pulsul inimii a fost cel mai jos la 58 si cel mai sus la 182 !!! – Ganditi-va cum lucreaza inima pe timpul noptii in acest caz cand pulsul normal ar trebui sa fie undeva in jur de 70-80.

4. NUMARUL TOTAL DE APNEI PE DURATA INTREGII NOPTI
(apnee = oprire a respiratiei de minim 10 secunde)
– Observam ca pacientul a avut peste 400 de apnei pe parcursul intregii nopti !

Concluzie:
Cel mai simplu ar fi sa faceti acest Chestionar STOP BANG_diagnostic_APNEE IN SOMN
Tratarea la timp a Sindromului de Apnee in Somn va reda o capacitate de concentrare sporita si un nivel de energie ridicat, iar starea generala a organismului se va reface.
Pentru ca sa va putem ajuta, contactati-ne!
Informațiile din prezentul articol „Diagnosticarea Apneei in Somn” sunt cu caracter pur informativ. Nu se dorește a fi exhaustiv și nu înlocuiește o consultație sau un diagnostic medical. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să mergeți la medic.