Diagnosticarea Apneei in Somn

Diagnosticarea Apneei in Somn

Apneea va poate impiedica sa intrati in fazele profunde si odihnitoare ale somnului si conduc la lipsa oxigenarii creierului si oboseala inimii.
Doua examene pot diagnostica sindromul de apnee in somn: poligrafia si polisomnografia.
Diagnosticarea in timp util a Apneei in Somn este importanta pentru prevenirea complicatiilor. Medicul dumneavoastra va poate trimite la o evaluare catre un laborator de somnologie pentru a face un test de somn.

​1. Completati CHESTIONARUL STOP BANG_diagnostic_APNEE IN SOMN (testul de risc de apnee in somn) pentru a determina daca aveti simptomele apneei in somn.

Apoi, sunati la 0757.20.20.40 si intrebati specialistii Air Liquide VitalAire despre pericolul sindromul de apnee in somn.
Noi va putem indrepta catre un medic specializat in tulburari de somn din regiunea dvs, care sa va puna un diagnostic in acest sens.

​2. Programati-va apoi la o consultatie la un medic specialist

Pentru ca stim ca timpul tuturor este cel mai pretios aspect, va putem indruma si ajuta sa evitati aglomeratia si cozile de la Laboratoarele de Somnologie.
Completati formularul de la sectiunea contact cu toate datele Dvs. si un reprezentant al nostru va va contacta in maxim 24 ore pentru a va face o programare la cel mai apropiat Laborator de Somnologie din zona Dvs.

​3. Mergeti la consultatia medicala propriu-zisa

In urma discutiilor cu medicul specialist cu competenta in Somnologie si in urma examenului clinic, se va stabili daca sunteti suspect de Sindromul de Apnee in Somn.
Daca sunteti suspect de Sindrom de Apnee in Somn, medicul va stabili daca este necesar sa efectuati o diagnosticare completa a somnului dvs. cu un aparat numit “poligraf” sau “polisomnograf”.
Diagnosticarea poate fi facuta in spital, intr-o clinica privata sau la domiciliul dvs. (investigatia la domiciliul pacientului nu se face in toate zonele din tara).

​4. Diagnosticarea

Medicul specialist cu competenta in Somnologie sau asistentul acestuia va monteaza inainte de culcare dispozitivul de diagnosticare, care va inregistra calitatea somnului dvs. inregistrand mai multi parametri:
– Fluxul nazal (respiratia Dvs. – sforaitul,apneea)
– Saturatia de oxigen (procentul de oxigen din sange)
– Pulsul (pulsul inimii)
– Miscarile toracice si abdominale ( se masoara efortul respirator) …etc
Cand va treziti din somn, medicul sau asistentul va va demonta dispozitivul si il va pregati pentru descarcarea datelor inregistrate.

​5. Descarcarea datelor si interpretarea lor

Raportul din dispozitivul de diagnosticare va fi descarcat in calculatorul medicului, iar acesta va face interpretarea datelor.
Medicul specialist cu competenta in Somnologie va parcurge traseul noptii diagnosticarii dvs, la intervale destul de scurte si va observa in amanunt toate evenimentele care s-au produs in timpul somnului dvs.
Dupa analiza traseului de catre medic, aparatul va genera un raport bine structurat si simplu de urmarit, raport ce va fi printat si va arata cu certitudine daca suferiti sau nu de “Sindromul de Apnee in somn”.

​6. Medicul specialist va recomanda tratametul potrivit pentru dvs

Dupa punerea diagnosticului de certitudine, medicul specialist va recomanda tipul de dispozitiv medical necesar pentru tratamentul dvs.
Daca alegeti sa folositi acest dispozitiv de la VitalAire, un reprezentant VitalAire din zona dvs va da toate detaliile legate de cum functioneaza, cum sa-l folositi, ce tip de masca este cea mai potrivita pentru dvs.

​7. Respectati intru totul tratamentul indicat de medicul dvs

Aderenta dvs la tratament este cel mai important factor de care depinde rezultatul tratamentului.
Folositi dispozitivul CPAP recomandat pe toata perioada somnului pentru a avea rezultatele asteptate. Nu uitati ca doar de dvs depinde daca aveti rezultate sau nu. Mergeti la controlul medical atunci cand va cheama medicul si spuneti-I toate temerile sau nelamuririle pe care le aveti.
Daca aveti intrebari legate de folosirea dispozitivului, contactati reprezentantul zonal VitalAire si acesta va da toate detaliile necesare.

STUDIU DE CAZ – RAPORT DEMONSTRATIV REAL
1. Inregistrarea pacientului

Pacientul POPESCU ION, nascut la 09.03.1945, avand inaltimea de1.70 si o greutate de 115kg, a inceput inregistrarea studiului de somn la ora 23:00:03 si s-a finalizat la ora 06:00:02. Durata inregistrarii a fost de 06:59:59.

2. EVALUAREA RESPIRATORIE – retinem ca pacientul a dormit 7 ore !

Indicele AHI (indicele de Apnee/Hipopnee) pe ora este de 81.1 – asta inseamna ca pacientul a avut o medie de 81 de Apnei/Ora, adica intr-o ora pacientului i s-a oprit respiratia de 81 de ori, fiecare oprire fiind de minim 10 secunde.

Cea mai lunga Apnee pe timpul noptii a fost de 1 minut si 39 de secunde – in acest interval pacientul nu a respirat !!! Incercati ziua sa va tineti respiratia atat si vedeti daca puteti !!! Media totala a Apneilor/ora a fost de 33 de minute si 59 de secunde!!! – ganditi-va ca pacientul nu a respirat jumatate din timpul dormit, adica din 7 ore, 3 ore si jumatate a fost in Apnee!!!

3. EVALUAREA SATURATIEI DE OXIGEN – PROCENTUL DE OXIGEN DIN SANGE

(normal este 97% – 98%)
–  Media saturatiei de oxigen a fost de 86%, iar cea mai joasa saturatie a ajuns la 50% !!!
–  Pulsul inimii a fost cel mai jos la 58 si cel mai sus la 182 !!! – Ganditi-va cum lucreaza inima pe timpul noptii in acest caz cand pulsul normal ar trebui sa fie undeva in jur de 70-80.

4. NUMARUL TOTAL DE APNEI PE DURATA INTREGII NOPTI

(apnee = oprire a respiratiei de minim 10 secunde)
–  Observam ca pacientul a avut peste 400 de apnei pe parcursul intregii nopti !

Concluzie:

Cel mai simplu ar fi sa faceti acest Chestionar STOP BANG_diagnostic_APNEE IN SOMN
Tratarea la timp a Sindromului de Apnee in Somn va reda o capacitate de concentrare sporita si un nivel de energie ridicat, iar starea generala a organismului se va reface.
Pentru ca sa va putem ajuta, contactati-ne!