Ce trebuie să stim despre diagnosticarea apneei in somn

Ce trebuie să stim despre diagnosticarea apneei in somn

  1. La ce medic să mergem pentru apneea în somn?
  2. Ce este poligrafia cardiorespiratorie?
  3. Polisomnografia – Ce trebui să știm despre ea ca să ne ajute să ne luăm o decizie despre ce să facem mai departe?
  4. Ce înseamnă titrarea CPAP sau BiPAP?

Întrebări pe care ni le punem pe bună dreptate atunci când căutăm informații despre diagnosticarea apneei in somn.

Rolul medicului specialist în diagnosticarea sindromului de apnee în somn este cel mai important și primul pas spre diagnosticarea acestui sindrom este să recunoaștem simptomele diurne și nocturne ale apneei în somn și apoi să mergem la medic.

Să începem cu primul pas: la ce medic specialist trebuie să mergem pentru tulburările de somn?

În prezent, investigațiile pentru studiul somnului – poligrafia cardiorespiratorie și polisomnografia se fac în siguranță și confort. Sunt utilizate în mod obișnuit pentru a ajuta la diagnosticarea celor care trăiesc în prezent cu o tulburare de somn.
Dacă vă gândiți că aveți o tulburare de somn nediagnosticată, un control la un medic specialist cu competență în Somnologie vă poate ajuta.
Medicii specialiști cu Atestat în Somnologie sunt cei care pot pune un diagnostic de certitudine pentru Sindromul de Apnee în Somn de tip Obstructiv (SASO). Aceștia sunt medici din specialitățile de:

  • pneumologie
  • medicină internă
  • ORL
  • cardiologie
  • medicina muncii
  • neurologie
  • neurologie pediatrică
  • pediatrie.

În laboratoarele de somn din România, medicii și cadrele medicale specializate fac investigații ale somnului și folosesc tehnologie de ultimă generație, asigurându-se că fiecare pacient va fi diagnosticat cu acuratețe și va primi tratamentul de care are nevoie pentru a începe să doarmă normal și să se trezească revigorat.

Poligrafia cardiorespiratorie (PG)

Poligrafia cardio-respiratorie este o metodă frecventă folosită pentru a diagnostica sau a exclude apneea în somn. Poligraful – aparatul de diagnostic, înregistrează anumiți parametri pe durata unei nopți de somn:

  • fluxul aerian nazo-bucal
  • sforăitul
  • efortul respirator toraco-abdominal
  • frecvența cardiacă +/- ECG (electrocardiograma)
  • saturația de oxigen din sânge

Poligrafia cardiorespiratorie poate fi efectuată în regim ambulator sau la domiciliul pacientului. Are scopul de a determina parametrii respiratori și cardiaci în timpul somnului.
Poligraful este de mărimea unui telefon și va fi fixat cu ajutorul unor centuri speciale pe corpul pacientului. Dispozitivul va înregistra prin intermediul pulsoximetrului plasat pe degetul inelar nivelul de oxigen din sânge și frecvența cardiacă. Fluxul de aer la nivelul nasului va fi monitorizat prin intermediul canulei nazale. Mișcările respiratorii toracice și abdominale vor fi înregistrate prin intermediul centurilor toracice și abdominale, poligraful fiind fixat cu acestea la nivelul corpului.

Poligrafia cardiorespiratorie se folosește pentru a diagnostica o serie de tulburări respiratorii în timpul somnului. Aceste tulburări ale somnului pot determina:

  • apariția oboselii permanente,
  • scăderea performanței profesionale,
  • creșterea riscului de accidente,
  • tulburări de memorie,
  • somnolența diurnă excesivă.

Motivul cel mai frecvent pentru efectuarea poligrafiei cardiorespiratorii este sindromul de apnee în somn.
Poligrafia nu monitorizează EEG (activitatea creierului).
Poligrafia nu poate fi efectuată la copiii mici și nu poate diagnostica alte tulburări de somn, cum ar fi sindromul picioarelor neliniştite sau narcolepsia. Acești pacienți ar trebui testați într-un centru de somn prin polisomnografie.

Polisomnografia într-un centru/laborator de somn (PSG)

PSG sau polisomnografia rămâne metoda „de aur”de diagnosticare a sindromului de apnee în somn. PSG reprezintă un studiu al somnului nocturn, care include înregistrarea următorilor parametri:

  • EEG (electroencefalograma)
  • electrooculograma
  • electromiograma muşchilor mentionieri
  • fluxul aerian nazo-bucal prin folosirea unei canule nazale sau termistor nazal
  • mişcările respiratorii prin pletismografie de inductanţă, folosind centuri toracică şi abdominală
  • efortul respirator prin masurarea presiunii esofagiene
  • electromiograma muschilor intercostali
  • electromiograma muschilor tibiali anteriori (pentru miscarile membrelor inferioare)
  • saturaţia în oxigen a sângelui arterial prin pulsoximetrie la nivelul urechii sau degetului
  • frecvenţa cardică prin intermediul electrocardiogramei.

Un test de polisomnografie într-un centru de somn (PSG) oferă tot confortul și facilitățile necesare, inclusiv o cameră individuală, confortabilă, unde pacientul se poate relaxa și poate avea un somn obișnuit.
Mai simplu spus, polisomnografia înregistrează undele cerebrale, ritmul cardiac și respirația în timp ce pacientul doarme. De asemenea, se înregistrează mișcările ochilor, mișcările membrelor și oxigenul din sânge.

Polisomnografia poate diagnostica sau exclude tulburările de somn, cum ar fi apneea obstructivă și centrală în somn, sindromul picioarelor neliniştite (RLS) și multe alte tulburări de somn la adulți și copii.

La copii, polisomnografia poate fi utilizată pentru a diagnostica sau a exclude suspiciunea de apnee în somn din cauza amigdalelor sau polipilor nazali măriți. Un copil supraponderal poate avea sindrom de apnee în somn din cauza excesului de grăsime din jurul căilor respiratorii – care apasă pe faringe în timpul somnului și poate bloca trecerea aerului provocând apneea în somn.

Titrarea CPAP

O titrare CPAP este o investigație care se face pe parcursul unei nopți de somn și este utilizată pentru a monitoriza și determina setările optime de presiune pentru tratamentul corespunzător fiecărui pacient cu apnee în somn.
Pentru titrarea CPAP poligraful sau polisomnograful (dispozitivul pentru diagnostic) se conectează cu aparatul CPAP sau AutoCPAP.
Prin titrarea CPAP medicul stabilește nivelul de presiune CPAP eficientă- presiunea minimă la care saturaţia arterială a oxigenului se menţine în limite normale.
Setările CPAP adecvate pot elimina majoritatea evenimentelor apneei în somn.
Titrarea CPAP se efectuează atunci când un pacient a fost diagnosticat anterior cu apnee în somn printr-unul dintre studiile de somn (poligrafie sau polisomnografie).

Titrarea CPAP, acest test simplu peste noapte, începe prin alegerea măștii CPAP potrivite nevoilor pacientului.
Odată selectată, masca va fi conectată la un aparat CPAP care suflă aer printr-un tub/furtun în masca CPAP și astfel aerul ajunge în căile respiratorii.
Pe tot parcursul nopții, dispozitivul va înregistra presiunea aerului care intră prin masca CPAP până când sunt determinate setările optime de presiune CPAP.
După acest moment al titrării CPAP și stabilirea presiunilor de către medicul Dvs, ar trebui să folosiți dispozitivul CPAP cu presiunile setate de terapie ori de câte ori veți dormi.
Este recomandat să mai efectuați o titrare CPAP după modificări ale stării de sănătate, cum ar fi:

  • scăderea sau creșterea în greutate majoră,
  • sforăit puternic și întreruperi ale respirației sesizate de aparținători pe parcursul nopții.
Titrare pe două niveluri – Bi-level sau BiPAP

Dacă ați încercat un dispozitiv CPAP sau AutoCPAP, dar nu v-ați simțit confortabil cu presiunea ridicată sau evenimentele de apnee nu au fost eliminate, ar trebui să luați în considerare o titrare pe două niveluri, cunoscută și sub numele de titrare Bi-level sau BiPAP.
Un dispozitiv cu două niveluri de presiune poate fi mai confortabil pentru unii pacienți cu cerințe de presiune mai mari, deoarece are două setări de presiune: presiunea prescrisă pentru inspir (IPAP) și o presiune mai mică pentru expir (EPAP). Medicul Dvs curant este cel care va stabili trecerea Dvs pe terapie cu dispozitiv Bilevel sau BiPAP.

În concluzie, nu trebuie să ne fie teamă de diagnosticarea sindromului de apnee în somn.
Medicii specialiști care fac aceste investigații ne pot oferi detaliile necesare și vor interpreta parametrii înregistrați în noaptea de diagnosticare. Și dacă nu înțelegem ceva, trebuie doar să întrebăm. Pentru ca să știm întotdeauna ce să facem mai departe.

Dispozitivele medicale cu care se poate realiza poligrafia PG sau polisomnografia PSG sunt dispozitive medicale noninvazive de ultimă generație, care oferă siguranță și confort în timpul diagnosticării – poligrafe sau polisomnografe.

Să ne amintim că apneea în somn netratată se însoțește de creșterea valorilor tensiunii arteriale, modificarea nivelului glicemiei, creșterea riscului de aritmii cardiace, reducerea funcției cognitive.

Terapia CPAP este o tehnică de tratament simplă, cu rezultate dovedite și eficiente, de lungă durată, pentru pacienţii care prezintă un grad de obstrucţie a căilor aeriene superioare în timpul somnului – apneea în somn.

Programul „SĂNĂTATEA SOMNULUI” VitalAire promovează educarea și conștientizarea sănătății somnului și se bazează pe faptul că fiecare dintre noi este unic și are necesități și dorințe specifice.

Informarea este cea mai sigură cale pentru menținerea sănătății noastre. Să aflăm din timp tot ceea ce este necesar pentru a acționa în cunoștință de cauză.

Informațiile din prezentul articol sunt cu caracter pur informativ. Nu se dorește a fi exhaustiv și nu înlocuiește o consultație sau un diagnostic medical. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să mergeți la medic.

Pentru clienții VitalAire România există o nouă soluție pentru plata facturilor la terminalele ROBO/MBA prezente în toate sucursale și agențiile BRD din România.

Pentru o mai bună localizare a acestora, se poate accesa linkul https://www.brd.ro/brdepo în funcție de necesitatea fiecăruia.

La terminalele MBA este posibilă plata facturilor ce necesită depunerea unor sume mai mari de numerar și ca toate aceste terminale (ROBO/MBA) NU eliberează rest.

Procesul de plată este identic cu cel de la Un-Doi/PayPoint și se face prin scanarea codului de bare de pe factura VitalAire.

Utilizarea acestei metode de plată nu implică vreun comision suplimentar din partea clientului și nu este condiționată de accesul la ghișeul băncii.

Calculator IMC

Indicele de masa corporala sau IMC este indicatorul oficial de calculare a greutatii corporale ideale, pentru o inaltime data. Indicele de masa corporala ajuta la stabilirea grupei de greutate in care se incadreaza o persoana, adica gradul de obezitate.

Indicele de masa corporala mai poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care o persoana trebuie sa le piarda sau sa le castige, pentru a ajunge la greutatea ideala conform inaltimii.

Greutatea în kg*
Înălțimea în cm*
Alege-ți genul*
Indicele este: 
Subponderal
Masa corporală este prea mică. Contactează-ți medicul pentru o consultație și pentru recomandări de analize și/sau modificarea dietei.
Masă corporală normală
Masa corporală este normală. Ține o dietă bogată în fructe și legume, alături de un program zilnic mișcare pentru a menține o formă bună.
Supraponderal
Masa corporală este prea mare. Fă-ți o consultație medicală sau revizuiește-ți stilul de viață
Obezitate (gradul I)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 1. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate (gradul II)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 2. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate morbidă
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate morbidă. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Este posibilă introducerea unui tratament farmaceutic. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Valorile IMC se raporteaza astfel:

18,49 sau mai putin – Subponderal

intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala

intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal

intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)

intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)

40,00 sau mai mult – Obezitate morbidă