Există o corelație între frig și somn?

Există o corelație între frig și somn?

În anotimpul rece, mulți oameni au dificultăți în a avea un somn bun. Există într-adevăr o corelație între aceste două subiecte – frig și somn?

Uimitor, da.

Aerul uscat și rece afectează respirația noastră. Acest lucru se datorează faptului că atunci când aerul rece și uscat ajunge pe căile respiratorii, acestea stimulează procesele inflamatorii.

Toți simțim un anumit grad de disconfort. Mai mare sau mai mic. În funcție de imunitate, vârsta, mediu, exercițiile fizice pe care le facem sau nu, bolile pe care le avem, etc.

Pentru persoanele care se știu alergice sau astmatice, inflamația poate fi mai gravă în această perioadă. Să nu uităm că, în acest moment suntem cu toții mult mai predispuși la răceli, gripă, rinită și sinuzită.

Inflamația îngroașă cavitățile căilor respiratorii, popular vorbind provoacă practic umflarea acestora. Deci, este mai puțin loc pentru a trece aerul. Acest lucru este foarte clar în cazul unui nas „înfundat”, de exemplu. Așadar, dacă avem nasul înfundat să apelăm la un specialist care să ne recomande un tratament adecvat.
Mai mult, în centrele urbane mari, nu putem subestima factorul de poluare. În acest climat, poluanții sunt foarte concentrați, nu există dispersie. Rezultatul? Înrăutățește calitatea aerului pe care îl respirăm.

Rece & Somn & Apnee

Toți acești factori (frigul, poluarea, praful) împiedică fluxul de aer care intră în organismul nostru.

Și calitatea aerului inspirat.

Și cantitatea de oxigen care circulă în sângele nostru.

Iar fără o concentrație normală de oxigen, este practic imposibil să avem un somn liniștit. Fără suficient aer oxigenat, corpul declanșează alerte și provoacă treziri și sforăituri. Ceva foarte asemănător cu o apnee de somn. Dar pentru mulți oameni va fi ceva tranzitoriu, de sezon.
Situația se poate complica în rândul celor care au deja o tulburare de somn. Pacientul care are deja apnee în somn, de exemplu, poate observa mult mai multe probleme la frig. Fără îndoială că imaginea de ansamblu se poate agrava iarna.
Pentru acești pacienți există și o altă alertă din partea specialiștilor. Oamenii mănâncă mult mai mult în această perioadă a anului. Băuturile alcoolice și ele influențează situația. Acestea relaxează mușchii gâtului, ceea ce face dificilă respirația.

De aceea recomandarea este aceea de a nu mânca excesiv și de a nu bea alcool înainte de a ne băga la somn.

Toate acestea pot provoca reflux și indigestie, doi factori agravanți ai apneei.

Îngrijiri generale în această perioadă

Pentru a preveni problemele de respirație și a dormi bine în această perioadă, iată câteva sfaturi valoroase:

  1. Să păstrăm întotdeauna casa ventilată și umidificată. Iarna, fiind frig, tendința este de a închide toate ferestrele, dar aceasta variantă nu este una benefică sănătății noastre.
  2. Să ieșim să facem mișcare în aer curat. Cine spune că nu putem merge la mare în această perioadă? Aerosolii mării fac foarte bine organismului nostru.
  3. Este bine sa evităm aglomerația. Se știe că mulți viruși se pot lua mai ușor în această situație.
  4. ne spălăm mai des pe mâini. Păstrarea curată a mâinilor ne ferește întotdeauna de microbi.
  5. spălăm înainte de utilizare hainele de iarnă care au fost depozitate tot anul. Aceste haine adună mult praf și acarieni, care provoacă de obicei reacții alergice.
  6. Căldura să nu fie excesivă și să folosim un umidificator. Un mediu ambiant plăcut termic crează relaxarea importantă pentru somn. Pentru cei care au apnee umidificarea mucoasei nazale este un aspect important al terapiei pe care trebuie să-l ia în considerare dacă nu au făcut-o până acum.
  7. respirăm pe nas. Nasul încălzește și umidifică aerul care intră în corp. Când respirăm pe gură, nu există un astfel de filtru și aerul ajunge pe căile aeriene exact așa cum este: rece și uscat. La pacienții cu apnee, tipul de respirație – pe gură sau pe nas, reprezintă unul dintre factorii importanți în alegerea măștii pentru terapia sindromului de apnee în somn.

 

Informațiile din prezentul articol „Există o corelație între frig și somn?” sunt cu caracter pur informativ. Nu se dorește a fi exhaustiv și nu înlocuiește o consultație sau un diagnostic medical. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să mergeți la medic.

Calculator IMC

Indicele de masa corporala sau IMC este indicatorul oficial de calculare a greutatii corporale ideale, pentru o inaltime data. Indicele de masa corporala ajuta la stabilirea grupei de greutate in care se incadreaza o persoana, adica gradul de obezitate.

Indicele de masa corporala mai poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care o persoana trebuie sa le piarda sau sa le castige, pentru a ajunge la greutatea ideala conform inaltimii.

Greutatea în kg*
Înălțimea în cm*
Alege-ți genul*
Indicele este: 
Subponderal
Masa corporală este prea mică. Contactează-ți medicul pentru o consultație și pentru recomandări de analize și/sau modificarea dietei.
Masă corporală normală
Masa corporală este normală. Ține o dietă bogată în fructe și legume, alături de un program zilnic mișcare pentru a menține o formă bună.
Supraponderal
Masa corporală este prea mare. Fă-ți o consultație medicală sau revizuiește-ți stilul de viață
Obezitate (gradul I)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 1. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate (gradul II)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 2. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate morbidă
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate morbidă. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Este posibilă introducerea unui tratament farmaceutic. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Valorile IMC se raporteaza astfel:

18,49 sau mai putin – Subponderal

intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala

intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal

intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)

intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)

40,00 sau mai mult – Obezitate morbidă