Oxigenoterapia – principala armă din arsenalul terapeutic al specialistului

Oxigenoterapia – principala armă din arsenalul terapeutic al specialistului

Ghidul British Thoracic Society (BTS) recomandă prescrierea oxigenoterapiei în funcție de un interval de saturație țintă, precum și monitorizarea și menținerea acestui interval la anumite categorii de pacienți (s1).

Recomandări ale oxigenoterapiei

Pentru pacienții cu risc de insuficiență respiratorie hipercapnică, precum pacienții diagnosticați cu BPOC, cei cu obezitate morbidă, fibroză chistică, deformări ale peretelui toracic, tulburări neuromusculare sau obstrucție a fluxului de aer datorată bronșiectaziilor, recomandările Ghidului BTS sunt de a menține intervalul țintă al saturației între 88% – 92% până la obținerea gazometriei arteriale.

Predispoziția acestor pacienți la episoade repetate de insuficiență respiratorie hipercapnică impune ghidarea tratamentului în funcție de estimările anterioare ale gazelor sanguine din timpul exacerbărilor. Astfel, oxigenoterapia va fi inițiată de către medic, în acest caz, utilizând concentrații scăzute de oxigen, folosind:

 • o mască Venturi 24% cu 2 – 3 L/min,
 • o mască Venturi 28% cu 4 L/min
 • sau o canulă nazală cu 1 – 2 L/min (s1).
Recomandări de oxigenoterapie la domiciliu pentru pacienții care se externează din spitale

În cazul pacienților internați în spital, oxigenoterapia va fi administrată de către personalul medical instruit. Se vor utiliza dispozitive și debite adecvate pentru a atinge intervalul țintă stabilit și care va asigura ajustarea debitelor pentru a menține SaO2.

După perioada spitalizării pacienții cu afecțiuni pulmonare cronice ce impun continuarea oxigenoterapiei la domiciliu vor primi o recomandare din partea medicului specialist pe baza căreia aceștia pot procura dispozitive pentru livrarea oxigenului. Prescripția de oxigen – Anexa 39D, va fi înregistrată în sistemele electronice de sănătate și va fi furnizată la externare împreună cu documentele medicale ale pacientului pentru a putea justifica necesitatea oxigenoterapiei.

Ce este necesar să scrie medicul specialist în Anexa39D pentru decontarea oxigenoterapiei la domiciliu?

În Anexa 39D, medicul prescriptor trebuie să menționeze:

 • intervalul de saturație țintă,
 • precum și modul de administrare a oxigenoterapiei la domiciliu,

Tot medicul este cel care informează pacientul și aparținătorii despre beneficiile oxigenoterapiei la domiciliu și despre măsurile de precauție în manipularea dispozitivelor, dar și despre monitorizarea SaO2 cu ajutorul pulsoximetrului (s2).

Prescrierea oxigenoterapiei trebuie să includă:
 • Cât de des trebuie utilizate sistemele de livrare a oxigenului;
 • Debitul de oxigen pe minut (L/min);
 • Tipul utilizării (continuu sau intermitent);
 • Când trebuie administrată (pe parcursul întregii zile, în timpul efortului sau în timpul nopții).

De asemenea, pacientul trebuie instruit să folosească dispozitivul în mod corect, fără a ajusta debitul de oxigen sau parametrii prescriși în lipsa recomandărilor medicale (s3). La această parte de instruire foarte important este să fiți consiliați într-un mod corect și complet și de către furnizorul de dispozitive medicale care vine la domiciliu pentru instalarea și setarea concentratorului de oxigen. Atât pacientul cât și aparținătorii acestuia trebuie să fie atenți la această instruire și să pună toate întrebările de clarificare necesare.

De ce este benefică reevaluarea periodică a pacienților cu oxigenoterapie la domiciliu

Odată inițiată oxigenoterapia de lungă durată, persoanele cu afecțiuni pulmonare cronice necesită reevaluare periodică.

Conform GOLD 2021, după inițierea oxigenoterapiei pe termen lung, pacientul trebuie reevaluat după 60 – 90 de zile, cu repetarea măsurării gazelor sanguine arteriale sau a saturației de oxigen, în timp ce se inspiră același nivel de oxigen sau aer ambiental.

Scopul acestor întâlniri cu medicul sunt pentru a evalua dacă oxigenul suplimentar prescris este eficace şi dacă se recomandă continuarea oxigenoterapiei.

La domiciliu, acești pacienți vor fi instruiți să își monitorizeze saturația de oxigen în sângele arterial periferic prin folosirea unui pulsoximetru.

Metode de livrare a oxigenului la domiciliu

Există o serie de dispozitive disponibile pentru furnizarea oxigenului suplimentar pacienților cu afecțiuni pulmonare cronice la domiciliu. Alegerea sistemului de administrare a oxigenului depinde de:

 1. starea clinică a pacientului,
 2. de concentrația necesară de oxigen,
 3. precum și de toleranța pacientului la dispozitivul utilizat.

Aceste dispozitive medicale pentru furnizarea de oxigen sunt reprezentate de (s4):

 • concentratoare de oxigen staționare sau portabile,
 • dispozitive cu oxigen comprimat în tuburi metalice,
 • dispozitive cu oxigen lichid.

Singurele dispozitive medicale pentru oxigenoterapie la domiciliu decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate din România sunt concentratoarele de oxigen staționare.

Beneficiile oxigenoterapiei în reabilitarea pulmonară

Pacienții cu BPOC înregistrează frecvent desaturări importante în cursul efortului fizic, la aproximativ 47% dintre cei incluși în cadrul programelor de reabilitare pulmonară înregistrându-se valori ale SaO2, măsurate prin pulsoximetrie, de sub 90% în timpul testului de mers de 6 minute.
Până în prezent nu a fost emisă o definiție oficială a desaturării în cadrul antrenamentului fizic, însă studiile clinice o definesc ca fiind scăderea SaO2 cu mai mult de 4% în repaus și sub 88% în timpul efortului fizic (s5).
Studiile publicate în literatura de specialitate au pus în lumină efectele benefice ale oxigenoterapiei în timpul antrenamentului fizic. Principalele beneficii sunt reprezentate de reducerea ventilației pe minut și întârzierea apariției hiperinflației dinamice, precum și de ameliorare a dispneei, toate acestea fiind asociate cu o creștere a capacității de efort la această categorie de pacienți.

A respira este vital.
Articolul face parte din campania „Oxigenoterapie acasă”, prin care VitalAire și medicii specialiști promovează faptul că informarea este cea mai sigură cale pentru menținerea sănătății noastre.

Informațiile din prezentul articol sunt cu caracter pur informativ. Nu se dorește a fi exhaustiv și nu înlocuiește o consultație sau un diagnostic medical. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să mergeți la medic.

Sursă: Prezentul articol a fost publicat în Revista Pneumologie- Medical Market și a fost scris de către Conf. Univ. Dr. Paraschiva POSTOLACHE, MD, PhD, FCCP, Dr. Ştefan SĂNDULACHE – Medic rezident Pneumologie și Dr. Constantin GHIMUȘ – Medic rezident Pneumologie. Articolul face parte din Campania „Oxigenoterapie acasă”, campanie făcută de VitalAire împreună cu medicii specialiști prin care se promovează faptul că informarea este cea mai sigură cale pentru menținerea sănătății noastre.

Bibliografie articol:
1. O’Driscoll BR, Howard LS, Earis J, Mak V. British Thoracic Society Guideline for oxygen use in adults in healthcare and emergency settings. BMJ Open Resp Res. 2017;4(1):e000170. doi:10.1136/bmjresp-2016-000170
2. Weekley MS, Lauren E. Bland. Oxygen Administration. Published online 2021. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551617/
3. AMERICAN COLLEGE OF CHEST PHYSICIANS. Complete Oxygen Therapy Guide. Published online 2021. https://foundation.chestnet.org/wp-content/uploads/2021/10/Complete_Oxygen_Single.pdf?_ga=2.210574864.401458836.1637266689-1319400678.1637266689
4. Oxygen Delivery Devices and Accessories. https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-procedures-and-tests/oxygen-therapy/oxygen-delivery-devices
5. Kawachi S, Yamamoto S, Nishie K, et al. The effectiveness of supplemental oxygen during exercise training in patients with chronic obstructive pulmonary disease who show severe exercise-induced desaturation: a protocol for a meta-regression analysis and systematic review. Syst Rev. 2021;10(1):110. doi:10.1186/s13643-021-01667-9

Calculator IMC

Indicele de masa corporala sau IMC este indicatorul oficial de calculare a greutatii corporale ideale, pentru o inaltime data. Indicele de masa corporala ajuta la stabilirea grupei de greutate in care se incadreaza o persoana, adica gradul de obezitate.

Indicele de masa corporala mai poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care o persoana trebuie sa le piarda sau sa le castige, pentru a ajunge la greutatea ideala conform inaltimii.

Greutatea în kg*
Înălțimea în cm*
Alege-ți genul*
Indicele este: 
Subponderal
Masa corporală este prea mică. Contactează-ți medicul pentru o consultație și pentru recomandări de analize și/sau modificarea dietei.
Masă corporală normală
Masa corporală este normală. Ține o dietă bogată în fructe și legume, alături de un program zilnic mișcare pentru a menține o formă bună.
Supraponderal
Masa corporală este prea mare. Fă-ți o consultație medicală sau revizuiește-ți stilul de viață
Obezitate (gradul I)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 1. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate (gradul II)
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate de grad 2. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Obezitate morbidă
Masa corporală este prea mare, iar indicatorul indică obezitate morbidă. Contactează-ți medicul, care va recomanda modificarea dietei și sport în fiecare zi. Este posibilă introducerea unui tratament farmaceutic. Dacă vei lua măsuri din timp, eviți complicațiile aduse de obezitate și-ți păstrezi sănătatea pentru mai mult timp.
Valorile IMC se raporteaza astfel:

18,49 sau mai putin – Subponderal

intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala

intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal

intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)

intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)

40,00 sau mai mult – Obezitate morbidă